top of page

Prirodni afrodizijak na zapadnom Papuku

Od mnogih poznatih staza kojima su omogućene šetnje gustim šumama, jedan dio zapadnog Papuka je još uvijek neistražen.


Pogled s Petrovog vrha, proljeće

Iz ravnice nekadašnjeg dna Panonskog mora, izdigla se najveća slavonska planina Papuk. Vulkanskog je podrijetla, a njegove stijene, prema geolozima, stare su između 300 i 400 milijuna godina. Od mnogih poznatih staza kojima su omogućene šetnje gustim šumama, jedan dio zapadnog Papuka je još uvijek neistražen.


Očaravajuće gusto zeleno okruženje, šum malih potočnih kaskada, na trenutak podsjećaju kao šetnja prašumom uz oprezno koračanje nepreglednom stazom.


Kako je to bilo kad smo se uputile na testiranje staze?


Od izletišta Vranjevina, udaljenog samo 4 km od grada Daruvara, započinje terapija prirodnim afrodizijakom. Geomorfološki lokalitet Vranjevina omiljeno je mjesto okupljanja za sve ljubitelje prirode, a vrlo često i savršeno krajnje odredište za ispijanje „kave za van“ nakon pješačenja iz grada. Na oko 300 metara nadmorske visine, vidi se specifičnost Vranjevine – tektonski strmac. Nastao je rasjedanjem tla, visok je 22 m, a preko njega se istaložila fosilna i recentna sedra debljine do 2 m. S obzirom na to da se stotinjak metara iznad strmca nalazi izvor, nekada je ovom krajoliku društvo pravio predivan slap. No, tok izvora je promijenjen. Sada je vidljiv utjecaj prirode i nastanak fosilne sedre za koju se procjenjuje starost od oko 100.000 godina.Izletište Vranjevina (17.1.2020.)

Izletište Vranjevina (17.1.2020.)

Šetajući, razmišljali smo koji dio staze odvojiti kao najzanimljiviji. Uspješno savladavanje prepreka poput grana i nekolicine srušenih stabala (nakon što smo „malo zalutale“ i vratile se na pravi put), laganim korakom stigle smo do vidikovca Springroute, očaravajućeg 360 stupnjeva čistog pogleda na slavonsku planinu Psunj i Petrov vrh, a za lijepog vremena Medvednicu i Moslavačku goru. Ovaj vidikovac je i jedna od stanica biciklističke rute, koja spaja izvore termalne vode u Daruvaru s izvorima pitke vode u Siraču. Ne možemo zamisliti bolje mjesto za pauzu. 😊


Springroute vidikovac

U nastavku, okruženje se mijenja. Prolazak kroz šumarak s crnogoricom na trenutak podsjeća na morsku obalu. Izazovnim spustom po strmom terenu, stižemo do izletišta uz rijeku Toplicu. Ovdje smo pronašli priliku za odlične fotografije i snimak malih slapova, a žuborenje je smirilo misli i odbacilo brige. Odlično! Još jedno savršeno mjesto za pauzu. Mislite sada, samo da je pauza i odmor, ali bez brige, nije tako kako se čini.


Mali slap kod izletišta Toplica
Uskoro nas dočekuje pustolovina koja uključuje duži uspon uz potok Skočaj. Očaravajuće gusto zeleno okruženje, šum malih potočnih kaskada, na trenutak podsjećaju kao šetnja prašumom uz oprezno koračanje nepreglednom stazom. Ne samo da ovaj dio pamtim po opreznom hodu, već ovdje nastaje uspomena na gubitak nove trenirke koja je odlučila ostati na stazi, prepustiti se (ne)utjecaju prirode.Dio uspona uz potok Skočaj, zima
Dio "prašume" uz potok Skočaj, dio gdje se može uzeti mobitel i uhvatiti koju fotku. Ovako izgleda u proljeće

Na zasluženi odmor, polako i sigurno dolazimo do Petrovog vrha. Hodamo po asfaltu i na moment pomisliš – koliko još? Uz najveću vodičku laž „još malo“ i uz nekoliko koraka, osvajamo 614 metara nadmorske visine te dolazimo do jednog od najistaknutijih vrhova zapadnog Papuka. Petrov vrh obrastao je šumom, a sa sjeverne strane, prostor je otvoren 300 metara dugačkom livadom koja završava kod Planinarskog doma. Piva!Petrov vrh, Papuk (17.1.2020.)

Petrov vrh - konačnooo (17.1.2020.)


Procijenjena težina staze je 3 od 5. Za nas znatiželjnike i laike, trebalo je oko 3 sata pješačenja. Bez žurbe, s redovnim pauzama, uživali smo u prirodnom afrodizijaku zapadnog Papuka i upijali svježinu planinskog zraka.


Preporuka je prepustiti se ovakvim malim izazovima! Polazište je udaljeno svega 2 sata vožnje od Zagreba. Ako ne poznajete teren, svakako nam se obratite jer, vjerujte, pripremit ćemo vam avanturu za pamćenje.


Nadolazeći datum: 20.6.2021. vidi Izgubljeni na zapadnom Papuku


#sharingiscaring #planinarenje #izlet #izletuprirodu #testiranjestaze #papuk #petrovvrh #daruvar #turističkaagencija #DMK #traveltips #croatia #djelujlokalno #ruralescapetoursbottom of page